Кето диетата

пържола със зеленчуци и зеленчуци за кето диетата

Със сигурност всяка жена е забелязала, че по някаква причина си струва да забравите за нездравословната храна за няколко дни и да ги живеете на млечна група или дори на парче постно месо, 1-2 кг са изчезнали.

Това се дължи не само на случайно намаляване на калоричното съдържание в менюто, но и на значително отнемане на въглехидратите от диетата. Това е принципът зад кето диетата, която е част от групата на протеиновите системи.

В известен смисъл този начин за коригиране на вашите параметри може да се сравни с „сушенето", към което прибягват спортистите. Но кето диетата има по-пълно меню, макар и не най-балансирано. Понякога се споменава като щадяща версия на класическия режим без въглехидрати, тъй като въглехидратите на растителна основа все още присъстват.

Каква е същността на техниката?

Безспорното предимство на тази хранителна система се крие във факта, че поради правилния подбор на продукти по време на кето диетата, тялото започва да разгражда не мускулна маса за енергия, а остарели мастни резерви. В резултат на това отслабването е правилно. Ако обясните процеса по различен начин, тогава в случай на дефицит на въглехидрати нивото на глюкозата намалява, което е пряко свързано с енергията. В този момент в черния дроб се синтезират кетонни тела, които са аналози на падналата глюкоза и които се приемат, за да се осигури ефективността на организма. От този процес кето диетата получава името си.

Но, въпреки такава схема, кето диетата няма да работи, без да намали съдържанието на калории в менюто. Следователно дори тук ще е необходимо или да се занимаете с изчисляването на индивидуалния основен метаболизъм, или да се ограничите до общи принципи, които говорят за намаляване на енергийната стойност на диетата до 1100-1200 ккал. Паралелно с това се преразглежда съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати. Броят на последните пада до 100 g на ден, въпреки че в някои случаи се препоръчва да се извадят до 50 g. И първият, и вторият непременно се увеличават, освен това в менюто на кето диетата се обръща специално внимание на мазнините, не протеини.

Веднага трябва да се отбележи момент, който многократно се споменава в прегледите за кето диетата: въпреки че дефицитът на въглехидрати за кратък период от време не е ужасен за човек, има някои случаи, в които е неприемливо. По-специално това са периоди на силен стрес. Тук липсата на въглехидрати, които не са получени от зеленчуци или плодове, води до хипогликемична реакция. Освен това е забранено изпробването на кето диета върху себе си и на хора с нарушения на черния дроб, сърдечно-съдовата система и бъбреците.

Храни за кето диета: разрешени и забранени

Тъй като преди това беше посочено, че менюто за кето диета не се състои от просто отхвърляне на въглехидрати, а чрез пропорциите на протеини, мазнини и въглехидрати, ще трябва да обърнете внимание на приемливите и неприемливи храни за кето диетата. А също и техният обем, разрешен през деня.

И първата точка се отнася до напитките. Въпреки че алкохолът съдържа малко въглехидрати, ако се обърнете към някои от видовете му, ще трябва да изключите абсолютно всички. Проблемът не е толкова в съдържанието на калории, а в провокирането на апетита. Също така е препоръчително кафето да се отстрани, като се замени с билков чай. Минералната и чиста питейна вода е приоритет. Плодовите и зеленчуковите сокове, съдейки по отзивите за кето диетата, не са строго забранени, но са пълноценно хранене. Освен това те трябва да се разреждат с поне една трета с вода. Не можете да готвите компоти върху сушени плодове.

Разбира се, не бива да мислите за продукти, съдържащи захар: те са табу без никакви отстъпки. Но освен това зърнените култури също са забранени. Не бива да се консумират дори диетични елда, ориз и подобни зърнени храни. Ще трябва да забравите за някои от зеленчуците и плодовете. По-конкретно в "рисковата група" картофи, цвекло, моркови. Те са особено опасни при варене. Сред плодовете гроздето, както и бананите, са неприемливи. В допълнение, макаронени изделия, които се получават от пшеница и следователно нетни въглехидрати, не могат да бъдат.

Основата на менюто за кето диета са пилешки яйца, сирене и извара. Месото и рибата са свързани с тях и на тази група трябва да се обърне специално внимание. Тук специална препоръка получиха херингата и сьомгата. Те просто ще увеличат дела на мазнините в диетата, което е необходимо според принципите на метода. Освен това ядките, сред които се ценят бадемите и кашуто, също ви позволяват да ги постигнете. Месото също може да бъде всяко, свинското с агнешко не е забранено, но е по-добре да ги ядете рядко, предимно избирайки домашни птици или телешко за себе си.

Съдържанието на мазнини в млечната група продукти също не играе роля. Кето диетата е мястото, където изварата с ниско съдържание на мазнини е по-скоро нежелана, отколкото необходима. Независимо от това, ако това не повлияе по най-добрия начин на съдържанието на калории в диетата, можете да вземете вариант с ниско съдържание на мазнини.

Как да създадете меню за кето диета?

месо за отслабване на кето диета

Според прегледите за кето диетата можете да направите менюто сами, като размените ястията, както искате. Основното нещо е да се спазват нормите за съдържание на калории и пропорции на протеини, мазнини и въглехидрати. И тук трябва да знаете, че въпреки че зеленчуците са разрешени в малки количества, тяхната "доза" е само 40-50 g наведнъж. Но едно и също месо в едно хранене може да бъде поне 100 г, а дори и 300 г. Същото се отнася и за млечната група.

Примерна версия на дневното меню:

  • Яйцата се варят за закуска, сервират се с клончета магданоз и копър. С тях се приготвя билков чай.
  • За обяд - меко и не прекалено солено сирене.
  • Всяко месо се сварява за вечеря. От него можете да направите кюфтета на пара или на фурна, като месото завъртите на кайма, комбинирате с белтък, сол и лук.
  • За следобедна закуска се създава протеинов шейк или се вземат шепа ядки.
  • Препоръчва се за вечеря парно парче риба и листа от салата.

Що се отнася до протеиновия шейк, има много рецепти за него. Най-простата е нискомаслена извара с мляко и канела. За тези, които наистина искат да получат поне малко вкус, отзивите за кето диетата препоръчват добавяне на малко натурален сок от ананас. Не опаковани!

Като цяло, съдейки по коментарите, кето диетата не може да се нарече лесна. Въпреки факта, че менюто й не е гладно и дори тихо „съжителства" със спорта, за мнозина е доста проблематично да останат на такава диета. Но резултатите, състоящи се в изчезването на корема и изчертаването на мускулите, обикновено си заслужават.