Как да отслабнете безопасно?

правила и съвети за отслабване

Изглежда, че загубата на тегло е много проста. Достатъчно е да се придържате към строга диета, активно да спортувате и излишните килограми ще изчезнат. Но този подход към загуба на тегло не винаги е ефективен и безопасен. Можете да отслабнете без да навредите на здравето си, като следвате основните правила или прибягвате до бариатрична хирургия, при условие че има индикации за нейното прилагане.

Безопасни правила и техники за отслабване

За да отслабнете безопасно и ефективно, трябва да се придържате към определени правила. Спазвайки ги стриктно, е много лесно да се сбогувате с наднорменото тегло. Всичко от което се нуждаеш е:

 1. Отслабвайте бавно. Всеки ден човешкото тяло се нуждае от попълване на енергия, която е необходима за нормалното му функциониране. Ако спре да тече, добре координираната работа на вътрешните органи и системи се нарушава, което може да доведе до различни патологии. Нормата е загуба на 1-2 кг на месец, не повече. Такава безопасна загуба на тегло няма да се отрази по никакъв начин на вашето здраве.
 2. Включете здравословни мазнини (ненаситени) в диетата: рибено масло, зехтин, ядки, авокадо и др. Те участват в секрецията на хормони и насърчават бързото засищане, подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.
 3. Пребройте калориите. Можете да се отървете от излишните килограми, без много да накърнявате личните гастрономически предпочитания. Изчисляването на калоричното съдържание на храните ще ви помогне да отслабнете правилно. Мнозина отхвърлят тази техника поради нейната сложност. Въпреки това, чрез разумно ограничаване на приема на калории можете да балансирате диетата си и да отслабнете.
 4. Ускорете метаболизма си. С годините скоростта на метаболитния метаболизъм в тялото намалява, той не изразходва калории толкова активно, както преди. За да го ускорите и по този начин безопасно да отслабнете, трябва: винаги да спите достатъчно, да предотвратявате гладуването, да спортувате, не забравяйте да закусвате с храна, наситена със сложни въглехидрати. Също така трябва да се откажете от пушенето и да се откажете от всякакъв вид алкохол.
 5. Спазвайте режима на пиене. За да започнете процеса на отслабване без вреда за здравето, трябва да пиете поне 1, 5 литра вода на ден. Има свойството да ускорява метаболизма и да разгражда мазнините, както и да намалява апетита. Всички методи за отслабване предполагат забрана за употребата на газирани и други сладки напитки.
 6. Намалете приема на захар. Отказът от този продукт допринася за бърза загуба на тегло, т. к90% от храната го включва. Но не трябва да се отървете напълно от него. Тялото се нуждае от естествена захар (от плодове, горски плодове), но рафинираната захар е нездравословна.

Диетолозите съветват да замените черния чай със зелен чай. Проучванията са доказали, че тази напитка съдържа много антиоксиданти, които помагат за изгарянето на мазнините и ускоряват метаболизма.

За да отслабнете безопасно, трябва да се откажете от строга диета. Силните ограничения в приема на храна се отразяват негативно на функционирането на цялото тяло. Освен това, след тежка диета, всички загубени килограми ще се върнат за рекордно кратко време. Ако се храните здравословно и балансирано, загубата на тегло ще бъде ефективна и безопасна.

Физически упражнения

Упражнението може да ви помогне да отслабнете, без да навредите на здравето си. Бърз начин да отслабнете е да спортувате и диета едновременно. Упражнението не само помага за изграждане на мускули и премахване на излишните мазнини, но също така подобрява сърдечно-съдовата функция:

 1. Напади с дъмбели-ефективен начин за тренировка на тазовата област и бедрата.
 2. Клек. Това са отлични упражнения за отслабване в борбата с излишните сантиметри не само на бедрата, но и на талията, т. к. по време на движението ще бъдат включени всички мускулни групи.
 3. Укрепване на мускулите на гърба. Малко хора знаят, че с помощта на специални упражнения за гърба можете да отслабнете. Те помагат не само за изгаряне на мазнини, но и за изграждане на силна мускулна рамка.
 4. Трениране на пресата. Упражненията за коремните мускули могат да ви помогнат да отслабнете и да създадете тънък силует. Можете да получите желаното облекчение в долната част на корема, като създадете натоварване на тази част от тялото. Популярните упражнения "велосипед" и "планк" перфектно се справят с тази задача.
 5. Лицева опора. Едно от основните упражнения, което се препоръчва да се включва във всяка тренировка и да се изпълнява редовно. Този вид физическа активност е полезна за хора от всякаква възраст.

Комбинирането на лицеви опори с бягане или бързо ходене (скандинавско) може да ускори метаболизма ви. В резултат на това ще има по-бърза загуба на излишни килограми.

При избора на физическа активност трябва да се има предвид, че при затлъстяване (ИТМ над 30) упражненията трябва да се наблюдават от специалист. Това се дължи на факта, че при голямо наднормено тегло натоварването на тялото се увеличава значително. Спортните дейности могат да причинят болки в ставите, гръбначния стълб, да повишат риска от хипертония (хипертонична криза), инсулт, инфаркт и други заболявания.

Комплексът от упражнения за пациенти със затлъстяване трябва да бъде избран и дозиран индивидуално. Специалистът предписва натоварване, като се вземат предвид физическите данни, общото здравословно състояние, наличието на съпътстващи заболявания, човешките възможности, конкретни цели.

Изброяване на бариатрични операции за отслабване

Ефективните диети, физическата активност и други методи, които решават проблема с наднорменото тегло, не винаги носят желания резултат. Това се дължи на факта, че повечето хора не могат да се хранят правилно и да следват редовен режим на упражнения. Излишните килограми започват да растат бързо. Вече не е възможно да спрете напълняването само с правилно хранене. За да постигнат загуба на тегло, хирурзите използват няколко вида хирургично лечение.

Бандажиране на стомаха

Състои се в поставяне на силиконов пръстен (лента) върху горната част на стомаха. Органът е разделен на 2 части. Храната първо навлиза в първата малка част на органа, преминава през тесен проход в областта на пръстена и след това в основната част на стомаха. Благодарение на превръзката храната се задържа в първата част, така че човек бързо се засища, като яде малка порция. Бандажът е обратима манипулация, ако е необходимо, пръстенът може да бъде премахнат.

Стомашен байпас

Същността на операцията е да се раздели храносмилането, така че хранителният болус незабавно да премине в дисталните участъци, без да попада в дванадесетопръстника. Хирургът отрязва част от стомаха, образувайки малка торбичка до 50 ml. Останалият орган се зашива - не се отстранява от коремната кухина. Създава анастомоза между "новия" стомах и част от тънките черва. Поради намаляване на стомаха, човек няма да може да яде обичайната порция. Храната се заобикаля, нейното разграждане и усвояването на хранителните вещества става много по-късно, отколкото преди операцията.

Ръкавна гастректомия - Ръкав

Един от най-популярните и ефективни хирургични методи за отслабване. По време на операцията се отстраняват 80% от стомаха чрез отрязване на дъното и тялото на органа. Остава дълъг тънък ръкав, поради което методът се нарича по друг начин ръкавна гастропластика. Обемът на органа се намалява почти 10 пъти. Хранителната бучка, преминаваща през тесен проход, се задържа дълго време в стомаха. Резултатът е бързо усещане за пълнота.

След лечението процесът на храносмилане не се нарушава, тъй като всички физиологични клапи на органа се запазват. Операцията е необратима - невъзможно е да се върне предишният размер на органа. Използва се при пациенти със захарен диабет, които страдат от затлъстяване 3-та степен. Има изключително нисък риск от усложнения.

Стомашна пликация

Може да се нарече модификация на класическата вертикална резекция на стомаха. Същността на операцията също е да се намали размерът на органа, но не чрез резекцията му, а чрез зашиване на стените. Част от стомаха се изключва от процеса на храносмилане. Резултатът от лечението е същият като при операция на ръкава. Процедурата е обратима в рамките на 12 месеца.

Билиопанкреатичен шунт

Сложна операция, която е придружена от голяма анатомична реконструкция на храносмилателния тракт. Целта му е да намали усвояването на хранителните вещества в тънките черва. На първия етап се извършва резекция на стомаха до обем от около 200 ml. На следващия, в областта на дванадесетопръстника, тънкото черво се отрязва, крайният му сегмент се пришива към "новия" стомах. Друго - до зоната на преход на тънките черва към дебелото.

В резултат на сложна операция хранителният болт отива в една посока, а храносмилателните сокове в друга. Намират се почти на изхода на дебелото черво. Ефектът от лечението е много висок – пациентите постигат бързо намаляване на наднорменото тегло. В резултат на лечението количеството на приетата храна се намалява поради резекция на стомаха и се намалява усвояването на хранителните вещества.

Раздуване на стомаха

За разлика от предишните методи не е операция – извършва се не лапароскопски, а ендоскопски. Процедурата има краткотраен ефект. Същността на балонирането е инсталирането в стомаха на силиконова топка, пълна с безопасен за тялото разтвор. С помощта на ендоскоп се вкарва в стомаха и се пълни с течност през клапа.

Намирайки се в органа, той заема по-голямата част от него, което не позволява на човек да яде много. Балонът се притиска към стените на стомаха и активира рецепторите за ситост, като бързо потиска чувството на глад. Процедурата е обратима; след шест месеца топката трябва да бъде извадена или заменена с нова.

Ефективност на бариатричните операции

Бариатричната хирургия е далеч най-ефективният начин за сваляне на тези излишни килограми с индекс на телесна маса над 30. Загубата на тегло се наблюдава в рамките на 1-2 години. Операцията помага да намерят нов живот за хора, които не могат да се ограничават в храната и да ходят на фитнес за дълго време.

Положителен резултат след операцията се наблюдава при всички без изключение. Страхът от разграждането на храната изчезва, хората стават по-уверени в способностите си, отървават се от комплекси. Ефективността на загуба на тегло зависи не само от операцията, но и от пациента. След операцията трябва стриктно да се придържате към всички препоръки на лекаря. В идеалния случай приемайте витаминни добавки и спазвайте диета, яжте само здравословни храни. За да поддържате форма, спортувайте редовно.

Хирургическата интервенция помага не само за отслабване, но и за възстановяване на здравето: подобрява се метаболизмът, нормализират се кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

Противопоказания за операция

Ограниченията за хирургично лечение зависят от вида на операцията. Обикновено следните условия са противопоказания:

 • психично заболяване;
 • възраст под 16 години;
 • бременност;
 • кърмене;
 • зависимост от алкохол, наркотици;
 • хронични инфекциозни заболявания;
 • тежки патологии на сърдечно-съдовата, белодробната система;
 • злокачествени новообразувания;
 • нарушение на системата за коагулация на кръвта;
 • патология на храносмилателната система.

Изборът на операция за отслабване е трудна и отговорна задача. Както всяка хирургична интервенция, тя носи определени рискове, следователно, бариатричната хирургия се използва според строги индикации.

Основният принцип за безопасно отслабване е поддържането на енергиен баланс през целия живот. Безполезно е да "седнете" веднъж месечно на вода или друга диета. Трябва завинаги да промените вкусовите си навици и да се научите да ядете точно толкова храна, колкото тялото трябва да работи правилно. И тогава проблемът с наднорменото тегло ще изчезне завинаги.